Hoeveel stappen per dag is gezond?

Hoeveel stappen per dag zetten is gezond en noodzakelijk? Steeds meer mensen in Nederland zitten het grootste gedeelte van hun dag stil, bijvoorbeeld op school, kantoor of onderweg! Er zijn daarom ook steeds meer applicaties, smartwatches en stappentellers op de markt om Nederland in beweging te krijgen! 

Veel van deze applicaties, smartwatches en stappentellers doelen op ten minste 10.000 stappen per dag. Maar, is dit aantal een feit of slecht een fabel?

Waarom wandelen?

Als je loopt, wandelt of beweegt zet het menselijk lichaam allerlei processen in werking. Het lichaam maakt daarbij gebruik van allerlei spieren, botten en kraakbeen. Botten bestaan uit lichaamscellen, die continu worden afgebroken en weer opnieuw worden aangemaakt. Op het moment dat je te weinig beweegt, zullen er minder nieuwe lichaamscellen in de botten worden aangemaakt. Het bot, kraakbeen, weefsel en spier worden hierdoor zwakker. Je merkt dit zowel conditioneel als lichamelijk.

Dagelijks wandelen of stappen zetten zorgt voor activatie van de botten, weefsel, kraakbeen en spier. Vooral de beenspieren worden gebruikt tijdens het wandelen. Inactiviteit van de beenspieren kan voor verslapping van deze spiergroep zorgen. Door te lopen blijven de beenspieren actief en zullen ze niet afbreken.

Wandelen is een lichte tot milde vorm van inspanning en is daardoor voor veel mensen goed vol te houden. Tijdens het wandelen worden er relatief veel soorten spiergroepen in het lichaam gebruikt, wat voor activatie in vrijwel het hele lichaam zorgt.

Een jongen in een korte broek en t-shirt is stappen aan het zetten op een boulevard rand aan het water.

Hoeveel stappen moet je dagelijks zetten?

Sinds de opkomst van allerlei online applicaties, smartwatches en stappentellers zijn steeds meer mensen het aantal gelopen stappen per dag gaan bijhouden. We weten allemaal, dat meer bewegen gezond is. Toch zitten er in Nederland steeds meer mensen stil.

Wetenschappers hebben daarom een duidelijke richtlijn gesteld! Zet ten minste 10.000 stappen per dag. Waar komt deze gestelde richtlijn vandaan? Dit aantal lijkt namelijk voor veel mensen lastig te bereiken. Wist je dat een half uur actief wandelen gelijk staat aan ongeveer 4.000 stappen! Om de 10.000 stappen te kunnen halen, zou je dus ruim een anderhalf uur per dag moeten lopen. Dit zou het minimum zijn om per dag voldoende lichaamsbeweging te krijgen.

Dit is niet voor iedereen haalbaar! Maar, hoeveel stappen per dag moet je dan wel zetten per dag? Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van de levensstijl op het moment. Hieronder staan het gemiddeld aantal stappen per persoon per dag, per levensstijl.

Hoeveel stappen zet een persoon met een inactieve levensstijl?

Een persoon met een inactieve levensstijl zet minder dan 3.000 stappen per dag. Een persoon met deze levensstijl brengt het grootste deel van de dag zittend door en beweegt niet tot nauwelijks.

Hoeveel stappen zet een persoon met een gemiddeld, matig actieve levensstijl?

Heb je een matig actieve levensstijl? Dan zet je ongeveer tussen de 3.000 en 5.000 stappen per dag. Een persoon met deze levensstijl brengt het grootste gedeelte van de dag zittend door, maar probeert toch actief voldoende beweging te krijgen door bijvoorbeeld in de middagpauze een rondje te wandelen.

Hoeveel stappen zet een persoon met een actieve levensstijl?

Ben je actiever dan dat? Dan heb je een actieve levensstijl. Je zet iedere dag tussen de 5.000 en 7.500 stappen. Je brengt het grootste deel van de dag bewegend door en krijgt voldoende lichaamsbeweging.

Hoeveel stappen zet een persoon met een zeer actieve levensstijl?

Je bent natuurlijk ook mensen die simpelweg niet stil kunnen zitten! Deze personen hebben een zeer actieve levensstijl. Zij zetten ten minste tussen de 7.500 en 10.000 stappen per dag. Het grootste deel van de dag wordt bewegend doorgebracht. Zo’n persoon krijgt voldoende lichaamsbeweging. Een persoon met deze levensstijl probeert in de vrije tijd extra te bewegen.

Toch zal een bouwvakker minder baat hebben bij 10.000 stappen, dan een persoon met een kantoorbaan. Een bouwvakker is continu bezig met het verzetten van zwaar en lichamelijk werk en zal daardoor vele malen meer energie verbruiken op een dag, dan een persoon met een kantoorbaan.

10.000 stappen per dag – feit of fabel?

┬╗ Meer dan 10.000 stappen per dag is een fabel!

Waar komt het magische getal van 10.000 stappen per dag vandaan? Om achter het antwoord van deze vraag te komen, moeten we terug naar het jaar 1965. Een Japans technologiebedrijf beweerde dat het zetten van ten minste 10.000 stappen per dag zou zorgen voor een verkleining van de kans op hartziektes en vaatziektes.

Veel mensen halen daarentegen de 10.000 stappen per dag niet. Het aantal stappen dat een persoon per dag moet zetten is afhankelijk van de leeftijd en levensstijl. Minstens 10.000 stappen per dag is dan ook een fabel!

Hoeveel stappen per dag om af te vallen?

Er is geen minimum aantal stappen, dat je moet zetten om af te vallen! Het aantal stappen, dat je moet zetten om af te vallen is volledig afhankelijk van jouw levensstijl. Op het moment, dat je een slecht voedingspatroon hebt, slecht slaapt en niet tot nauwelijks beweegt zul je meer stappen moeten zetten om af te vallen. Op het moment, dat je een gezond voedingspatroon hebt, goed slaapt en voldoende beweegt zul je minder stappen moeten zetten om af te vallen.

Afvallen doe je door een calorietekort te hanteren. Het lichaam krijgt daarbij minder calorie├źn binnen, dan dat het daadwerkelijk nodig heeft. De lichaamsvoorraden zullen worden aangesproken om zo aan de benodigde energie te kunnen voorzien. Een calorietekort in combinatie met voldoende beweging en rust zullen ervoor zorgen dat je zult afvallen. Het zetten van voldoende stappen per dag is daarentegen wel een tip om af te vallen en gewicht te verliezen.

Een vrouw in roze sportkleding is aan het hardlopen/joggen om in conditie te blijven.

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Het is belangrijk om te weten, dat iedere vorm van lichaamsbeweging gezondheidswinst oplevert. Bewegen is altijd goed en zorgt voor activatie van allerlei processen in het lichaam.

Het antwoord op de vraag hoeveel stappen per dag gezond is, zal verschillen van persoon tot persoon. Op het moment, dat jij een zeer inactieve levensstijl hebt en de hele dag stil zit; dan zal het zetten van meer stappen dan dat je nu doet al gezond zijn. Het is dan belangrijk om te doelen op een gemiddeld, matig actieve levensstijl om meer beweging te krijgen, dan dat je voorheen al deed!

De grootste gezondheidswinst is te behalen bij mensen met een zeer inactieve levensstijl. Dit zijn de mensen die niet tot nauwelijks op een dag bewegen, bijvoorbeeld een hele dag stilzitten op kantoor en ÔÇśs avonds geen sportactiviteiten ondernemen. Je kunt hier verandering in brengen door in de middagpauze een ommetje te gaan wandelen, de trap te nemen in plaats van de lift of ieder uur eventjes vijf minuten opstaan en bewegen.

“Probeer dagelijks ten minste te voldoen aan een actieve levensstijl, waarin tussen de 5.000 en 7.5000 stappen worden gezet.”

Merijn

1 september 2019

2 thoughts on “Hoeveel stappen per dag is gezond?

  1. Hoi Joyce!

   Dat is een goed begin! Het zetten van 700 stappen per dag is nog niet voldoende, dus probeer wat meer te lopen! Gelukkig geef je zelf aan voldoende beweging te krijgen op een dag.

   Bedankt voor je reactie Joyce.
   Merijn ­čÖé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *