Zwemmen en afvallen?

Helpt zwemmen bij het afvallen en gewicht verliezen? Steeds meer mensen gaan in allerlei vormen en maten de strijd aan tegen overgewicht. Voornamelijk ‘cardio training’, ‘krachttraining’ en ‘duursporten’ zijn hierbij favoriet! Iedereen weet, dat het menselijk lichaam moet bewegen om gewicht te verliezen. Een steeds populairdere vorm van cardio is het doen van recreatief ‘zwemmen’. Dat is ook niet vreemd!

In Nederland is het verplicht om vanaf jonge leeftijd zwemles te volgen. Iedereen is dus in staat om het zwembad in te duiken en te beginnen met zwemmen om gewicht te verliezen. Ook jij!

Het fijne aan zwemmen als cardio om af te vallen, is dat er geen begeleiding bij zwemmen nodig is. Het trekken van een paar baantjes hoeft niet uitgelegd te worden door een sportcoach!

Zwemmen en afvallen, is dit een goede combinatie?

» Gewicht verliezen door te zwemmen is een perfecte combinatie. Maar…..

Zwemmen is een geweldige manier om gewicht te verliezen! Iedereen weet, dat er een balans nodig is tussen voldoende beweging, voeding en voldoende slaap om af te vallen. Toch zit er een groot verschil in het soort beweging dat je uitvoert!

» Wist je dat zwemmen een van de meest intensieve en inspannende sporten voor het lichaam is?

Veel sporten richten zich op een bepaalde spiergroep, denk bijvoorbeeld aan ‘tennis’, ‘voetbal’ of ‘hockey’. Ondanks het feit dat je armen en benen gebruikt, worden niet alle spieren in het menselijk lichaam aangesproken.

Zwemmen daarentegen activeert vrijwel alle spieren in het menselijk lichaam. Ook het water speelt hierbij een belangrijke rol. Water zorgt voor extra weerstand. Dit is een extra stimulans voor de spieren om harder te werken. De weerstand van water is 14 maal groter op het menselijk lichaam, dan de weerstand van lucht.

Waarom is zwemmen gezond voor je?

Man met duikbril doet de borstcrawl in een zwembad om te kunnen afvallen

Zwemmen werkt ontspannend

Overgewicht zorgt voor stress. Veel mensen met overgewicht hebben een onprettig of onveilig gevoel in een ‘sportschool’. Zwemmen zorgt daarentegen voor ontspanning. Zwemmen geeft het gevoel van gewichtloosheid, dit werkt therapeutisch.

Zwemmen is goed voor de gewrichten

Zwemmen en afvallen is een ideale combinatie. Sporten als bijvoorbeeld ‘hardlopen’ leggen een hoop druk op gewrichten, pezen en spieren. Het drijfvermogen van het water tijdens het zwem2men voorkomt teveel druk op de gewrichten. Dit voorkomt slijtage. Dit is bovendien een voordeel voor mensen met overgewicht, want het overtollige lichaamsgewicht werkt bij ieder andere sport dan zwemmen met tegenwerkende kracht op de gewrichten.

Zwemmen verhoogt het metabolisme

Zwemmen verhoogt het metabolisme, dat komt doordat het cardiovasculaire systeem wordt gestimuleerd. De hartslag neemt hierdoor toe, het bloed stroomt sneller door de aderen en het lichaam wordt aan het werk gezet. Dit alles, terwijl je nog moet blijven bewegen en drijven. Zwemmen stimuleert daardoor vetverlies, het menselijk lichaam moet namelijk hard werken om aan de energiebehoefte te kunnen voldoen.

De ademhaling

De ademhaling tijdens het zwemmen is enorm belangrijk. Zwemmen kost veel inspanning en energie. Tegelijkertijd moet het lichaam worden voorzien van voldoende zuurstof. Zwemmen stimuleert hierdoor het kunnen controleren en doseren van de ademhaling en het vergroten van de longinhoud.

Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen?

De maximaal mogelijke calorieverbranding tijdens het zwemmen hangt af van het soort zwemmen! Er is een groot verschil in caloriebehoefte tussen bijvoorbeeld de ‘schoolslag’, ‘borstcrawl’,‘rugcrawl’ of ‘vlinderslag’. Daarnaast speelt techniek ook een belangrijke rol.

Helder water om in te zwemmen

Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen met mijn lichaamsgewicht?

Tabel met aantal calorieën die je verbrand met zwemmen op lichaamsgewicht

Hoe zorg je voor het verbranden van extra calorieën tijdens het zwemmen?

Zwemmen is vergelijkbaar met duursporten op het land, omdat gewichtsverlies het gemakkelijkst wordt bereikt door intervaltraining. In plaats van zwemmen met een comfortabele ‘schoolslag’, moet je proberen snel en langzaam zwemmen met elkaar af te wisselen. Op deze manier worden de spieren continu belast en zorgt de wisselende ademhaling voor een hoge hartslag.

Zwemschema om af te vallen en gewicht te verliezen

Om gewicht te kunnen verliezen moet je voortdurend bewegen! Probeer daarom driemaal per week te zwemmen om te kunnen afvallen!

Zwemschema – zwemmen en afvallen – de eerste dag van de week

Warm op door 150 meter in een ontspannen tempo te zwemmen. Zwem vervolgens met tussenpozen van 10 x 100 meter in een snel tempo. Neem na elke interval een pauze van ongeveer 30 seconden. Koel af door 150 meter langzamer te zwemmen. Mocht dit niet voldoende zijn, kun je er altijd zelf voor kiezen om ademhalingsoefeningen of zwemmen onderwater toe te voegen.

Zwemschema – zwemmen en afvallen – de tweede dag van de week

Warm op door 150 meter in een ontspannen tempo te zwemmen. Zwem vervolgens met tussenpozen van 5 x 200 meter in een snel tempo. Neem na elke interval een pauze van ongeveer 60 seconden. Koel af door 150 meter langzamer te zwemmen. Ondanks het feit, dat er evenveel meter gezwommen wordt; is de interval verhoogd. Op de eerste trainingsdag werden er tien verschillende herhalingen uitgevoerd, op de tweede trainingsdag slechts vijf. De afstand per set daarentegen is verdubbeld.

Zwemschema – zwemmen en afvallen – de derde dag van de week

Warm op door 150 meter in een ontspannen tempo te zwemmen. Zwem vervolgens toenemend en afbouwend. Dit wordt ‘piramide zwemmen’ genoemd. Zwem 1 x 100 meter en neem vervolgens 15 seconden pauze. Zwem daarna 2 x 100 meter en neem vervolgens 15 seconden pauze. Herhaal dit principe, totdat er 5 x 100 meter is bereikt. Bouw dit aantal vervolgens weer af van 5 x 100 naar 1 x 100 meter. 

Het is belangrijk om tussen iedere zwemdag een rustdag te nemen! Zwemmen is intensief en stimuleert vetverlies en helpt bij het afvallen. Dit vergt veel energie van het menselijk lichaam. Zwemmen kan uiteraard ook gecombineerd worden met andere sporten.

Moe na het zwemmen? Zorg voor goed herstel met de juiste voeding!

» Zwemmen alleen is niet voldoende om af te vallen. De juiste voeding is minstens net zo belangrijk!

Zwemmen maakt moe! Een intensieve training vergt veel energie. Zwemmen draagt niet alleen maar bij aan een goede conditie, maar maakt ook gebruikt van vrijwel iedere spiergroep in het lichaam. Dit draagt bij aan het verliezen van gewicht en het kwijtraken van overtollige kilo’s!

Toch kun je eindeloos zwemmen en regelmatig bewegen, maar niet afvallen of afnemen in gewicht. Dit heeft dan te maken met het voedingspatroon. Veel mensen sporten om calorieën te verbranden, maar vergeten dat het verliezen van gewicht niet mogelijk is zonder voldoende calorieën. Afvallen is een zwaar proces. Het is daarom enorm belangrijk, om de spieren na het zwemmen te voorzien van de juiste voeding om te kunnen herstellen. Immers, bewegen is belangrijk; maar voeding is nog belangrijker bij het verliezen van gewicht!

Welk supplement voor zwemmers om te kunnen afvallen?

Een absolute aanrader na het zwemmen is de ‘Low Calorie Meal’ van ‘Body & Fit’! Als je hebt gezwommen ben je moe en uitgeput, al helemaal als je net begint met sporten! Je neigt hierdoor al snel naar een ‘tussendoortje’ om de honger te stillen. Voorkom dit door eiwitrijk te eten. 

De ‘Low Calorie Meal’ is eiwitrijk. Eiwitten geven een verzadigd gevoel en nemen daarmee het ‘gevoel van honger’ weg. De neiging naar een ‘tussendoortje’ is hiermee verdwenen. Je voorkomt hiermee, dat je alle verbrande calorieën tijdens het zwemmen aanvult met ongezonde en overtollige calorieën. 

Bovendien is de ‘Low Calorie Meal’ van ‘Body & Fit’ vrij van toegevoegde suikers, wat het een caloriearm product maakt. De meeste maaltijdvervangers in de markt bevatten nauwelijks eiwitten en zitten vaak vol met toegevoegde suikers.

Onderstaande tabel is een vergelijking van de ‘Low Calorie Meal’ van ‘Body & Fit’ met andere aanbieders van ‘hetzelfde product’.

De Low Calorie Meal van Body & Fit vergeleken op hoeveelheid, energie, suikers, eiwitten en prijs met andere aanbieders

Tijdens het zwemmen worden de spieren in het menselijk lichaam intensief belast. Een spier wordt tijdens intensieve belasting ‘afgebroken’, er ontstaan kleine scheurtjes in. Doordat zwemmen een intensieve sport is en vrijwel iedere spiergroep aanspreekt, heeft het lichaam veel voedingsstoffen nodig om te kunnen herstellen. Het herstel van deze scheurtjes gebeurt door middel van eiwitsynthese. Het is daarom belangrijk om voldoende eiwitten te consumeren na het zwemmen. De ‘Low Calorie Meal’ van ‘Body & Fit’ is eiwitrijk en draagt daarmee voldoende bij aan het spierherstel.

» Lees hier ruim 1600 klanten reviews over de low calorie meal.

Merijn

10 september 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *